Vandeau

Ludo

contact : info@ludovandeau.be 

© Ludo Vandeau 2013

Biografie

Ludo Vandeau  werd geboren in Hamme, in het Waasland, tussen Durme en Schelde. Zijn moeder bracht een groot van haar jeugd door in Wallonië, het Franstalige deel van België. Zijn vader speelde in zijn jonge jaren toneel deed, bleef zijn hele leven lang muziek spelen en zingen. Beide ouders brachten de literatuur, muziek en creativiteit in de opvoeding. De moeder van zijn vader was van Spaanse oorsprong. Op verschillende manieren kwam zo heel de wereld binnen in huis.


Vandeau leert algauw de gitaar spelen en ontdekt de mogelijkheden van zijn stem. Hij zingt covers her en der. Pas aan de universiteit doet hij mee met wedstrijden en kleine beperkte optredens. Sinds die periode schrijft hij zijn eerste liederen. En in de tussentijd laat hij zich beïnvloeden door nieuwe soorten en genres muziek.


In de jaren negentig voelt Ludo Vandeau zich aangetrokken door studie, reizen, muziek en  wereld. Maar zijn keuze is gemaakt. Hij ontdekt het schrijven, hij zingt, speelt gitaar, treedt lange tijd solo op en is actief in de wereld van het theater (TheaterBarrikade, Gent) waar hij muzikale bijdragen levert. Het komt vooralsnog niet tot eigen opnames.


Van 1997 tot april 2004 is hij de hij de stem van Ambrozijn (folkmuziek). Bij Olla Vogala (wereldmuziek) is hij een van de twee vocalisten. Hij was gastzanger bij Laïs en is nog steeds gastzanger bij Gabriel Yacoub (Fr).


Meer dan wat anders wil Vandeau ook zijn eigen liederen vormgeven. Met zijn eigen groep Bodixel verkent hij het landschap van het Franstalig en Spaanstalig chanson. Maar het is niet dat wat Vandeau wil. De cd Marguerite is de eerste full cd Frans chanson – met één uitzondering van het lied ‘Cucurucucu’ - bekend door Gaetano Veloso. ‘Marguerite’ verschijnt op Wildboarmusic onder de naam Ludo Vandeau en Bodixel. En daarmee tekent Vandeau de weg uit die hij verder wil opgaan: zijn eigen weg.


Een sabbatical breekt aan. Sinds 2010 verzamelt Vandeau oude en nieuwe muzikanten om zich heen. Een periode van voorbereiding op een nieuwe cd breekt aan. Schrijven, schrappen, herschrijven, pre-opnames, nieuwe samenwerkingen, repetities, eindeloze uren in de wagen, kleine concerten, schoolconcerten, try-outs en studiowerk.


De single ‘Enfant’ ligt hier voor u.

Nog even wachten en de cd is er. French pop, chanson, gewoon Ludo Vandeau.


FRF_Biographie_2.html
ENE_Biography.html