About

BIOGRAFIE

Ludo Vandeau werd geboren in Hamme, in het Waasland, tussen Durme en Schelde. Zijn moeder bracht een groot deel van haar jeugd door in Wallonië, het Franstalige deel van België. Zijn vader speelde in zijn jonge jaren toneel, bleef muziek spelen en zingen. Beide ouders brachten de literatuur, muziek en creativiteit in de opvoeding. De moeder van zijn vader was van Spaanse oorsprong, Agnes de Castro.


Vandeau leert algauw de gitaar spelen en ontdekt de mogelijkheden van zijn stem. Hij zingt covers her en der. Pas aan de universiteit doet hij mee met wedstrijden en kleine beperkte optredens. Sinds die periode schrijft hij zijn eerste liederen. En in de tussentijd laat hij zich beïnvloeden door nieuwe soorten en genres muziek.


In de jaren negentig is Ludo Vandeau bezig met theater, reizen, studie en werk. Zijn hart en handen reiken steeds opnieuw naar de muziek, ook al voelt hij zich soms aangetrokken door  studie en reizen. Vele optredens later, in de jaren negentig, schrijft hij, zingt, speelt gitaar, treedt lange tijd solo op en is actief in de wereld van het theater (TheaterBarrikade, Gent) waar hij muzikale bijdragen levert. Het komt vooralsnog niet tot eigen opnames.


Van 1997 tot april 2004 is hij de stem van Ambrozijn (grootstadfolk - 5 cd's). Bij Olla Vogala (wereldmuziek - 5 cd's) is hij een van de twee vocalisten. Door Lais wordt hij uitgenodigd mee te zingen op de CD ‘Dorothea’ en om samen te zingen in het project ‘A la Capella’ – 4stemmige songs in kerken en kapellen (CD ‘A la Capella'). Hij is nog steeds gastzanger bij de Franse singersongwriter Gabriel Yacoub.


Maar bovenal wil Vandeau ook zijn eigen liederen vormgeven. Met zijn eigen groep Bodixel verkent hij het landschap van het Franstalig en Spaanstalig chanson. Maar het is niet dat wat Vandeau wil. De cd Marguerite (productie Gwen Creesens) is de eerste full cd frans chanson – met één uitzondering van het lied ‘Cucurucucu’, dat gekend is in de versie van Gaetano Veloso. ‘Marguerite’ verschijnt op Wildboarmusic onder de naam Ludo Vandeau en Bodixel. En daarmee tekent Vandeau de weg uit die hij verder wil opgaan.

Sinds 2012 verzamelt Vandeau oude en nieuwe muzikanten om zich heen. Een periode van voorbereiding op een nieuwe cd breekt aan. Schrijven, schrappen, herschrijven, pre-opnames, nieuwe samenwerkingen, eindeloze uren in de wagen, kleine concerten, schoolconcerten, try-outs en studiowerk.


In 2014, 2015 en 2016 speelde Ludo Vandeau, samen met zijn muzikanten, zijn compagnon de routes sinds 12 jaar, in Rome, Perugia, Assisi, Bastia Umbra, Sellano, Torgiano, Colazonne, ea. Ook nabij Orange (Frankrijk). In de zomer van 2019 spelen ze opnieuw in Rome (Festa della Musica) en geven ze een concert inMoskou ter gelegenheid van de Belgische Nationale feestdag op uitnodiging van de Belgische Ambassade in Moskou. In 2019 geven ze concerten in Firenze en Nederland (najaar 2019).


In januari 2016 verschijnt zijn eerste solo-album "Au Gré du Charme" in productie van Ad Cominotto en Dirk Lekenne.


In februari 2017 verschijnt zijn tweede solo-album 'Au Lendemain des Belles Choses' in productie van de Frans Belgische Canadees Rick Allison (bekend van zijn samenwerking met Patrick Bruel, Johnny Halliday, Lara Fabian, etc). Deze cd verschijnt bij Music and Words, Netherlands.


In het najaar 2019 zal zijn derde solo-album verschijnen, in productie van Dominique Vantomme (pianist Axelle Red) en met de steun van Patrick Deltenre (gitaris Mauranne). Er volgt een fijn concert in de Minard op 23 november.


Vanaf najaar 2019 is er het muziek- en vertelproject 'Rien que l'Amour' met Karlijn Sileghem, Ad Cominotto en Ludo Vandeau (boekingskantor Koortzz).


Kom gauw naar een van de concerten hier of verderweg.

Geniet er van.

FOTO'S

Klik op de foto's om ze te vergroten.

VIDEO'S